Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2013 13:44 - Организация на счетоводното отчитане
Автор: accountant Категория: Бизнес   
Прочетен: 3284 Коментари: 0 Гласове:
0



В България е въведено задължението на търговците за водене на счетоводството, в което да отразяват движението на имуществото на предприятието си. Съгласно Търговския закон, периодично същият е длъжен да установява наличността от активи и пасиви на имуществото на предприятието, да обобщава резултатите от дейността и да изготвя годишен финансов отчет. Всички тези изисквания, принципи и концепции са регламентирани в Закона за счетоводството и в приложимите счетоводни стандарти. Действията от страна на предприятието следва да са: създаване на индивидуален сметкоплан, разработване на индивидулана счетоводна политика, съобразена със Закона за счетоводството, регламентиране на документирането и документооборота, както и организиране на вътрешния ред. Тази документация се прави еднократно, при стартиране на дейността, след което следва само нейното актуализиране. Правилното счетоводно отразяване на стопанската активност на компанията, зависи именно от коректното изготвяне на първичните вътрешни документи и от професионалната квалификация на счетоводния персонал.
Закона за счетоводството поставя изискаването за изготвянето на годишен финансов отчет, а при инициатива от страна на организацията е възможно и изготвянето на междинни финансови отчети ( едномесечни, тримесечни, полугодишни и пр.)Те не подлежат на регламентиране, тяхното съдържание и структура се определя от ръководството на предприятието.
Законово отчетите обхващат известните пет съставни елемента: счетоводен баланс, отчет за приходите и разходите, отчет за паричните потоци, отчет за собствения капитал и приложения. Основното изискавне е финансовите отчети да предоставят вярна и честна информация за финансовия резултат, промените в паричните потоци и собствения капитал . Закона за счетоводството поставя изискания и към тяхната структура, съдържание и форма. Съгласно него основните принципи, които трябва да се спазват са: текущо начиславане, действащо предприятие, предпазливост, съпоставимост между приходи и разходи, предимство на съдържанието пред формата, документална обоснованост на стопанските операции, при възможност запазване на водената счетоводна политика от предходния период, независимост на отделните счетоводни периоди и стойностна връзка между начален и краен баланс.
Законовото изискаване е отчетите да бъдат изготвени от ръководството на предприятието до 31 март на следващата година. Преди съставяне на финансовия отчет се извършват редица действия като инвентаризация, проверка за съотвествие на синтетично и аналитично ниво, проверка за спазване на законовите изискавия при отазяване на дейността, анализ и оценка на получените резултати. Съставителят е лицето, което носи отговорност за верността на предоставента информация. Именно поради това към него има и законови изискавия за упражняване на дейността от гледна точка на необходим професионален стаж и образователен ценз, регламентирани в отделна глава на Закона за счетоводството. В предприятията, в които липсва счетоводител с необходимата правоспособност, изготвянето им се възлага на външно лице на основата на договорни отношения. Също важен момент е, че и някои от предприятията подлежат на задължителен финансов одит. В Търговския закон, чл.53, ал.3 гласи: "Годишният финансов отчет трябва да бъде заверен от регистриран одитор, в предвидените от закона случаи." А кои подлежат на задължителен финансов одит е регламентирано в чл.38 от Закона за счетоводството.
Изготвените в края на годината финансови отчети отразяват имуществото, финансовото състояние и развитието на предприятието. Чрез докладите за дейността се очертават бъдещите планове и намерения на ръководството. И тъй като те са предназначени за широк кръг от лица тяхното наименование е "Отчети с общо предназначение". Закона за счетоводството и Търговския закон поставят изискване за тяхното публикуване. На публикуване подлежат само приетите от общото събрание на съдружниците годишни финансови отчети. Публикуването се осъществява чрез заявяване и представяне за обявяването им в Търговския регистър. Срокът за публикуване на финансовите отчети е определен в чл.40 от Закона за счетоводството, както следва : до 31 май за ЕТ, до 30 юни за ООД, в срок до 31 юли за всички други търговци по смисъла на Търговския закон.
За нарушаване на изискванията за публикуване се носи отговорност по Закона за счетоводството.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: accountant
Категория: Бизнес
Прочетен: 63756
Постинги: 17
Коментари: 2
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930