Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2013 15:29 - Web приложенията в бизнеса
Автор: accountant Категория: Бизнес   
Прочетен: 856 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.03.2013 15:34


С развитието на технологиите в наши дни се засягат много сфери от ежедневието на хората. Много организации от частния и публичния сектор осъществяват дейностите си посредством Интернет или т.нар. киберпространство. Все повече навлиза използването на електронната търговия и осъществяването на електронно сътрудничество. Процеса на работа се оптимизира, като разбира се се спестяват много време, средства и усилия. Проблемът, който възниква е свързан с увеличението на риска по безопасността на реализираните сделки. Изключително актуална тема напоследък е осигуряването на необходимата безопасност на бизнеса при използването на съвременните технологии. Както в световен мащаб, така и най-вече българското законодателство все още изостават в осигуряването на необходимата правна защита срещу престъпленията в киберпространството. Нужно е да се отдели собствено право на киберсредата, за да може потребители, търговци, компютърни специалисти и т.н да се чувстват защитени.
Особенно важна тема напоследък се явява как стои въпросът със web приложенията за обработка и съхраняване на счетоводна информация. За да се улесни процеса на работа при осчетоводяването все повече навлизат web счетоводните софтуерни продукти. Те от своя страна притесняват потребителите със степента на защита, която осигуряват на данните им. Често ставаме свидетели на т.нар "външни заплахи" и "вътрешни заплахи". Много от потребителите при избора на счетоводен продукт не взимат под внимание степента на рискове на които е изложена мрежата им. Ясно е, че един счетоводител няма как да разбира от програмиране и да знае тайните на мрежовата сигурност. Няма и да навлизаме в детайли, целта на статията е да обясни на разбираем език на какво е изложена информацията ни в киберпространството, за да може по-лесно да вземем най-правилното решение.
Защитата на данните в голяма степен зависи от типа на бизнеса и сферата в която се реализира. По презумция всички данни са поверителни и следва те да бъдат достъпни само за длъжностните лица в организацията. Поради тази причина ако в дадена мрежа се съхраняват конфиденциални документи, то на тях трябва да им бъде осигурено високо ниво на защита. "Външните заплахи", на които са изложени данните ни са разбира се различните видове компютърни вируси, в това число и троянските коне, атаките от типа DoS, неоторизираното използване на пароли и ключове.
Много често администраторите влагат всичките си усилия от защита именно при подобен тип заплахи. Често обаче по-големият риск възниква от вътрешни пробиви в сигурността. Това се осъществява посредством кражба на данните ни, тяхното унищожаване или злоупотреба с притежанието им.
Заплахите на които е изложена информацията ни може да доведат до загуба, свързана с целостта на данните, информацията да стане достъпна до неоторизирани лица, в резултат на хакерска намеса дадена услуга да не може да се управлява и т.н. Многобройни са атаките на които са изложени данните ни, но по важния въпрос е как се осъществява защитата им. Трансфера на данни се защитава посредством криптографски средства. Криптирането позволява изпращането на конфиденциални данни по интернет пространството като гарантира тяхната сигурност. То може да се осигурява посредством публичен и частен ключ. Защитата се изразява в доброто конфигуриране и администриране на сървъра, хостващ web приложението. Използването на надеждни криптографски алгоритми, контролиране на достъпа до системата. Тъй като счетоводните данните се съхраняват на надежден сървър, те са защитени от повреди във компютрите ( таблети, смартфони) на потребителите. Обменът на информация м/у сървъра и потребителя е защитен чрез SSL сертификат. SSL сертификата, е издаден от оторизирана организация, поради което потребителят може да се чувства защитен от кражба на данните му чрез фишинг сайтове. Ежедневното автоматично архивиране на данните гарантира тяхната сигурност дори и при природни бедствия или други физически увреждания на централния сървър. Браузърите имат т.нар "политика за сигурност", която защитава потребителя от злономарени web приложения. Тази политика за сигурност контролира достъпа на web приложенията до личните данни и програми в компютъра на потребителя.
Все повече компании мигрират към използване на web базиран софтуер поради вискоите нива на сигурност лесна експлатация и поддръжка. Въпреки все още неуредената правна защита на Интернет пространството, все повече се налага неговото използване в бизнес средите.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: accountant
Категория: Бизнес
Прочетен: 63765
Постинги: 17
Коментари: 2
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930