Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2013 13:10 - Актуални проблеми на данъчната администрация
Автор: accountant Категория: Бизнес   
Прочетен: 3282 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
По тази тема има много богат набор от мнения, но въпреки това смятам, че това е актуален въпрос, засягащ всички данъкоплатци. За да функционира, публичната администрация изразходва средствата, събрани от всички съвестни граждани. Именно тя е органът, който трябва да предоставя услуги, нужни на гражданите и бизнеса. И вместо тя да работи за нас, в повечето от случаите ние работим вместо нея. Проблемите, които се наблюдават в държавната администрация са в следствие от икономическата нестабилност на страната ни, както и слабата централна власт. Да, в последните години се работи по нейното модернизиране поради множеството ни наложени директиви от Европейския съюз. Но основните проблеми, свързани с корупцията, слабата мотивираност на държавните служители, не добрата кординация между отделните звена, както и ниската компютърна грамотност, са само малка част от проблемите ѝ.
През последното десетилетие се наблюдава осезаема тенденция в целия свят, чрез натиск върху данъчната администрация да се стигне до по-ефикасно и ефективно реформиране на данъчната системи. Все повече и повече данъкоплатците искат най-качествени услуги, за да изпълнят своите отговорности и настояват, че данъчните закони трябва да се прилагат с почтеност и справедливост за всички в обществото. Това е предизвикано от факта, че обществеността е станала по-просветена за делата на правителството и сега настоява да получи нужното отношение за платените данъци. Освен това е налице нарастваща тенденция на правителствата да искат повече приходи, за да се предоставят социални услуги, така че данъкоплатците са призовани да предадат повече от доходите си на държавата. Интересно е да се отбележи, че в миналото, повечето данъчни администратори виждат себе си като основният отговорник за събирането на максимални приходи и те са били агенцията, която предоставя услуги на обществеността. С други думи, много от данъчните администратори днес не виждат себе си като орган, който трябва да предоставя услуги на клиенти си и затова не се стреми да предоставя качествени услуги, към което се стреми частния сектор. В резултат на това обратната връзка от данъкоплатците е, че качеството на услугата не е достатъчна и това е довело до увеличаване на разходите за съответствие и по-малко оптимални нива на доброволно спазване. Целта на тази статията е да се направи преглед на някои от изискванията в гарантирането, че управлението на данъчната администрация има на разположение необходимите структури и функции, които ще отговарят на обществените очаквания по отношение на взаимодействието приходи - услуги. Неизменно, процесът на реформи ще изисква фундаментална промяна в поведението на данъчния служител относно работа му с данъкоплатците. Въпреки това, важно е, че тези промени се извършват, ако страната иска да постигне нивото на изпълнение, в данъчната администрация, което е необходимо да се конкурират в глобализирана и изключително конкурентна икономика.
  1. Твърде голям акцент върху вземанията, а не на обслужването на клиентите

Ако приемем, че данъчната администрация е организацията, предоставяща услуги за данъкоплатците, целта трябва да бъде да се гарантира, че те получават услуги на най-високо ниво. В допълнение, данъкоплатците трябва да получат достъп до съответната информация и необходимите формуляри и т.н., по възможно най-лесен и достъпен за тях начин. Всеки път, когато ние сме в състояние да получим нужната информация на разбираем език, ще са налице по-високи нива на доброволно спазване. Въпреки това, опитът показва, че дори когато това се случи, някои данъкоплатци ще са нередовни и пак остава задължението на данъчната администрация да им напомни за техните отговорности съгласно закона и ако е необходимо да се направи оценка за възстановяване на дължимите суми.

  1. Липса на подходящо обучение и ресурси

За да се осигури качеството на услугата, което данъкоплатците искат днес, е необходимо да има добре обучени професионални данъчни администратори, които имат познания и ангажименти за изпълнение на задачата. Те трябва не само да бъдат квалифицирани в областта на данъчното законодателство, счетоводство, икономика и публични финанси, но трябва да бъдат компютърно грамотни и да могат да се справят с клиенти по учтив и професионален начин. Тъй като живеем в свят на промени, днес държавният служител трябва да продължава да придобива знания по време на кариерата си, за да поддържа връзка с това, което се случва и да бъде в състояние да отговаря на уменията и практикуващите, които представляват данъкоплатците. Въпреки че е важно в данъчната администрация да бъдат добре обучени, също така е много важно те да бъдат правилно възнаградени и да разполгат с ресурсите, които са им необходими за ефективно и ефикасно изпълнение на техните функции. Един добър пример за тези ресурси ще бъде предоставянето на модерна компютърна техника, която е задължителна днес, за да може да се обработва по ефективен начин обема информация, които се вливат в рамките на данъчната администрация.

  1. Използване на остарели системи и процедури

Една от слабостите на държавните ведомства, включително данъчната администрация е тенденцията да се използват остарели системи и процедури при изпълнението на техните функции. В много случаи, обемът на работа се е увеличил многократно, както и внедряването на новите технологии, изискват някои дейности да се реализират по различен начин. Например, подобен процес се наблюдава в частния сектор, където бизнеса е намерил начини за събиране на средства, които са по-лесни и удобни за клиентите им (да плащат чрез приемане на съвременни технологии, като се стремят да елиминират хартиените носители и продължителни процедури). Въпреки това, в резултат на исканията от клиенти, данъчната администрации вече приема декларации по електронен път, като по този начин намалява разходите за спазване,както за данъкоплатеца, така и за себе си.

  1. Слабо управление на данъчната администрация

Много данъчни администрации не се управляват по начин, присъщ на частния сектор. В следтвие е налице тенденция, при която мениджъри от високо ниво прекарват голяма част от времето си в извършване на технически функции и не достатъчно време за справяне с ръководни функции. Това се дължи в някои случаи и на факта, че служителите от по-ниските нива не са добре обучени и не могат да се справят с някои от задълженията си и поради това е било нужно мениджърите да се справят с проблемите от техническо естество. В някои случаи това се дължи и на факта, че организацията е твърде централизирана и няма достатъчно децентрализация на функциите, така че само няколко лица имат необходимите знания, отговорност и власт да предприемат действия и решаване на проблемите на данъкоплатците. В същото време реалните управленски функции на планиране, организиране, ръководене и контролиране биват пренебрегвани, поради факта, че твърде много от времето на управителя е било изразходвано за рутинни операции.Интересно е да се отбележи, че много хора, които са свикнали да работят в тази среда срещат трудността да предприемат промяна на реорганизация на работния процес.
Като резултат от горепосочените проблеми се наблюдава обликът на административния чиновник, стремящ се повече към лично благоденствие. Задоволяването на което е свързано с реализирането на корупция на различните нива и издигане в йерархията не с лични качества и умения, а с лобизъм и подчинение пред некомпетентни лица. И да през последните няколко години се вижда известно модернизиране на държавната администрация под контрола на Световната банка и Европейския съюз, но отказът, от страна на администрацията да предприеме управление на реформа остава. През последните 20 години ясно се откроява остатъка от комунистическото наследство и хаотичното управление на страната ни, които неизбежно рефлектират върху стабилността на администрацията.




Гласувай:
2



1. apollon - актуален и обстоен анализ
31.05.2013 01:26
актуален и обстоен анализ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: accountant
Категория: Бизнес
Прочетен: 63826
Постинги: 17
Коментари: 2
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930