Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2013 15:40 - Необходимост от ERP
Автор: accountant Категория: Бизнес   
Прочетен: 2241 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.05.2013 15:43


Софтуерните системи заемат все по-осезателно място във всекидневието ни - от бизнес приложения, свързани с финансови транзакции, до различни продукти, които използваме, без дори да се замислим (ОЗМ апарати, вграден софтуер в автомобилите и т.н). И всеки е попадал в ситуация, в която те не работят съгласно очакванията за тях. Загубите от несъответствията имат различни измерения. Те отразяват и качеството на софтуера като цяло. Най-добрият начин да градите доверие, да осигурите ефективно управление и координирани действия в своята фирма, е да приложите план за контрол на качеството, който ще гарантира, че предоставяните на клиентите продукти и услуги отговарят на изискванията за качество чрез осигуряване на качеството.

Планиране на ресурсите на предприятието (ERP)

Какво е ERP?

Софтуерът за планиране на ресурсите на предприятието (ERP) е създаден през деветдесетте години на миналия век като комбинация от софтуера MRP (Планиране на материалните потребности), първоначално разработен от ІВМ, който през годините се развива в MRP ІІ (Планиране на производствените ресурси) и базисен счетоводен софтуер.ERP улеснява движението на информацията между различните функционални звена във фирмата, тъй като обединява всички бизнес процеси и управленски дейности в предприятието. То осигурява на вземащите решения всеобхватен поглед върху него като покрива всички негови аспекти и звена, независимо от географското им местоположение и поделения.

Защо да използваме ERP?

Потребността от ERP софтуер се чувства, когато фирмите срещнат проблеми, свързани с информационния поток. Невъзможността да се осигури незабавен достъп до информация може да окаже значително влияние върху процеса на вземане на решения и да доведе до погрешни управленски решения. ERP софтуерът може значително да подобри начина, по който се управлява фирмата ви, тъй като:

  1. Осигурява цялостен поглед върху фирмата и достъп до поверителните й данни (финансови данни, запаси, данни за персонала и др.), независимо кога и в каква форма са ви необходими.
  2. Подобрява видимостта на функциите във фирмата.
  3. Води до намаляване на разходите.
  4. Софтуерът може да доведе до сериозно повишаване на производителността.
  5. Подпомага усъвършенстването на фирмената стратегия.
  6. Помага на персонала да работи по по-организиран начин.

Инсталирането на ERP софтуер може да доведе до скрити разходи и е необходимо известно време, докато се усети ползата от него. За някои фирми може да са необходими месеци поради факта, че преобразуването и настройването на данните е продължителен процес, а може да се наложи и обучение на персонала да използва софтуера в ежедневните си дейности. Въвеждането на ERP изисква ангажираност непрекъснато да се проверява, да се адаптира и да се инвестират ресурси на фирмата в неговото развитие.
Как мога да определя дали в моята фирма е необходим ERP софтуер?
Процесът на избиране на подходящия ERP софтуер зависи от специфичните цели и сложността на избраните приложения. Ако фирмата ви е процес на бързо развитие, тогава това е точното време да се отървете от ръчните бизнес процеси и да направите пълно преразглеждане на системите й. Само в големи фирми ли е приложим ERP софтуерът? Отговорът е не, не само едрият бизнес може да се възползва от този софтуер5. Напоследък разпространителите на ERP се насочват към малките и средни предприятия поради тенденциите в момента, които показват повишена информираност за ERP. Имайте предвид обаче, че ERP системите означават загуба на гъвкавост и придържане към правила. Както е добре известно, МСП работят в различна конкурентна среда от големите компании, тъй като могат да изпълняват задачите си по-свободно и да не се съобразяват със стриктни разпоредби, което на практика им осигурява собствен уникален начин на правене на бизнес. Така че помислете какво прави вашата фирма уникална и дали правилата за персонала са ясно дефинирани в оперативната ви рамка, тъй като стандартизирането и спазването на правила може да доведе до загуба на конкурентното ви предимство на пазара.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: accountant
Категория: Бизнес
Прочетен: 63827
Постинги: 17
Коментари: 2
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930