Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2013 12:30 - Гарантиране на събираемостта на вземанията
Автор: accountant Категория: Бизнес   
Прочетен: 1180 Коментари: 0 Гласове:
2



               В условията на икономическата криза е много важно да осигурим необходимата сигурност относно събираемостта на вземанията ни. За това за повечето хора интерес представляват начините, с които могат да обезпечат вземанията си. Тази предпазливост е важно да се осъществи още при сключване на сделката.  

               Най- популярната и използвана мярка е включването на клаузите, които регламентират размера на неустойките при неспазване на договорените условия. Неустойката представлява договореност за отговорността на длъжника при виновно неизпълнение.  Нейната функция е да покрие причинените вреди или пропуснати ползи. Точно поради тази причина размера на обезщетението се договаря предварително.  За да бъде действителна , неустойката трябва да бъде в същата форма, в която е главният договор. Ако изискванията към него са той да е в писмена форма, то следва и неустойката да е в писмена форма. Тя може да се сключва за всякакъв вид дълг,  няма ограничения за задълженията,  за които може да се договаря съответното обезщетение,  стига изрично да е договорено.

               Другата възможност е обезпечението. По своя правен характер то представлява гарантиране изпълнението на дълг чрез правни средства. Търговските обезпечения могат да бъдат два вида: лични и реални (вещни).  При личните обезпечения едно или няколко лица гарантират пред кредитора , че длъжникът ще изпълни задължението си. Към тази група спадат пасивната солидарност, поръчителство,  банковата гаранция,  авал и др. При реалните обезпечения една или няколко вещи се явяват специална гаранция за удовлетворяване на кредитора в случай на неизпълнение. Реални обезпечения са ипотеката,  залогът на движима вещ и залогът на вземане.

               Най- разпространената форма на гаранция разбира се е поръчителството. Чрез договора за поръчителство , поръчителят се задължава пред кредитора  на друго лице да гарантира за неговите задължения ( на третото лице) .   Поръчителство може да съществува само за действително задължение. То може да се поеме и за бъдещо, и за условно задължение. Всеки може да бъде поръчител стига да е способен да се разпорежда с имуществото си. Това право нямат малолетните и пълно запретените. Отговорността е солидарна и поради това поръчителят дължи това, което дължи длъжникът, в съответната парична равностойност.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: accountant
Категория: Бизнес
Прочетен: 63841
Постинги: 17
Коментари: 2
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930